MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 7 ноември 2010 г.

Масло от чаено дърво

Това е етерично масло, което се получава чрез дестилация с водна пара на листата на храста Melaleuca alternifolia, диворастящ вид в Австралия и околните острови. Безспорен лидер сред етеричните масла. Обикновено има много блед златист цвят и свеж, подобен на евкалипт аромат. Съчетанието на полезните му съставки го прави уникално.
Често това масло се нарича „медицински кабинет в бутилка”. Ефективно е срещу бактерии, гъбички, вируси и стимулира имунната система.
Ето 20 начина, по които можете да използвате тази магическа формула за здравето и дома си. Но преди това трябва да бъдете сигурни в две неща - трябва да се съхранява в тъмна бутилка с капкомер. Това ще предпази маслото от действието на светлината. Не се приема през устата.
За здраве: За лечение на акне;
Против гъбички на краката, екземи, инфекции. Можете да добавите от маслото във вода и да поставите краката си за известно време в разтвора. След това ги избършете хубаво;
Като антисептик при изгаряния;
Против вируси - намалява симптомите на грип и простуда. Капвайте по няколко капки във ваната. Това ще убие и неприятните миризми;
За инхалация - добавете го във вряща вода и вдишвайте парите. Има прекрасно действие при хрема;
Няколко капки в шампоана правят чудеса за косата;
За успокояване на болезнения синузит;
Против пърхот и сух скалп;
За ароматерапия;
Гаргара - смесете вода, с малко от маслото и сода и направете гаргара. Не трябва да поглъщате течността;
За облекчаване на болките в ставите и мускулна треска - масаж с масло от чаено дърво;
15 капки в литър вода могат да бъдат ефективно средство против насекоми;
Винаги носете с вас шишенце масло от чаено дърво на почивка и къппинг. Действа безотказно при ухапване от насекоми;
Почистете кожата след депилация с тоник от чаено дърво за облекчаване на раздразнението;
Подходящо е за грижи за интимните части (при вагинални възпаления и цистит).
За почистване:
2 чаши вода и две супени лъжици от маслото - универсален почистващ препарат. Можете да добавите и малко течен сапун;
Ако към този разтвор добавите веро, чиниите ви ще бъдат чисти, блестящи и ароматизирани;
Няколко капки в пералнята правят чудеса;
За контролиране на мухъла;
Пръскайте от маслото по столове, седалките в колата и други места, използвани от много хора, за да убиете микробите.Източник


Терапевтични свойства

  • С ясно изразен антивирусен ефект - доказан чрез лабораторни тестове в in vitro среда. Опитът показва, че маслото от чаено дърво действа особено благоприятно при лечението на простудни заболявания, херпес, ангина, грип, цистит.
  • Силен антисептик - 8 пъти по-силно от карболовата киселина и 12 пъти от фенола.
  • Бързо облекчава болките в ставите.
  • Използва се при терапия срещу патогенни микроорганизми, най-вече Staphylococus, но се оказва активен и срещу Propionibacterium acnes, Beta haemolytic streptococcus, Klebsiella pheuraoniac, Citobacter spp., Pseudomonas aeriginosa, Candida albicans.
  • Добре изразен противогъбичен ефект.
  • Силен имуностимулатор.
  • Лекува успешно хемороиди.
  • Прилага се при лечение на различни рани, ухапвания, изгаряния, акне, раздразнена кожа след депилация.
  • Редуцира тревожността и напрежението, подобрява работоспособността и повишава концентрацията.
  • Маслото от чаено дърво може да се използва дори и за дезинфекция на въздуха.

Здравословни рискове при изплзването на етеричното масло

Не е желателно маслото да се използва от пациенти,страдащи от епилепсия и ниско кръвно налягане и при бременност. Знаете ли кои са основните правила за използване на етерични масла:

  • Винаги правете тест на кожата, преди да използвате ново етерично масло. Можете да нанесете капчица от него на вътрешната част на китката и ако след 24 часа няма никаква реакция и промяна на кожата, можете да използвате маслото.
  • Винаги използвайте масло, разтворено в "носител" (това са типични растителни масла, базирани на триацилглицеридите, които разтварят етеричните масла и ги правят годни за употреба). Защото голяма част от етеричните масла са силно концентрирани, а някои от тях са дори  киселини.
  • Никога не използвайте етерично масло върху бебе, независимо в какъв разтвор.
  • Повечето от етеричните масла не могат да се използват върху деца, изключение правят маслото от чаено дърво и лавандула, които са доказано безопасни.
  • Задължително преди употреба на маслото се запознайте с неговите характеристики. Някои масла могат да бъдат опасни за хора с определени здравословни проблеми и състояния, като бременност например.
  • И най-вече - не разчитайте само на ароматерапията за лечението на различни заболявания.Източник
Още приложения на маслото от чаено дърво:
  • Ароматична лампа – 5 капки от маслото са достатъчни, за да променят ефира в помещението. Може да комбинирате с масло от лимон, лавандула, бергамот и мушкато.
  • Ароматичен медальон – достатъчни са 1-2 капки на него.
  • Вана – във водата се слагат 8-10 капки. Наслаждавайте се на ваната минимум 10 минути.
  • Инхалации – можете да пръснете няколко капки от маслото върху възглавницата си, както и на носна кърпичка, която от време на време да миришете. Парна инхалация с масло от чаено дърво може да си направите като прибавите 5 капки от него в вряща вода. След снемане от огъня, главата се покрива с кърпа, парите се дишат 5-10 минути.
  • Компреси – във водата се слага масло, мокри се тензух, който след това се налага върху засегнатото място.
  • За масаж – концентрацията на маслото трябва да бъде 2-3 %, най-много до 5 %. Затова към 100 мл в основата се слагат 50 капки от маслото от чаено дърво.
  • В чист вид маслото се нанася с върха на пръстите или с пръчица (клечка за уши). В такъв вид се използва при акне и херпес.
  • Изплакване на устата – на 200 мл топла кипната вода се слагат 5-10 капки от маслото на чаеното дърво. Този разтвор е подходящ за изплакване на устата и гаргара при заболявания на устната кухина и дихателните пътища или при лош дъх от устата.   Не се препоръчва при индивидуална непоносимост и бременност. Маслото не се приема вътрешно и трябва да се пазят лигавиците при използването му.Съхранява се на стайна температура в стъкло.Източник
 Действие: активизиращо умствената дейност, успокояващо, изпотяващо, имуностимулиращо, противосърбежно, антисептично, противовирусно, противооточно, противогъбично, обезболяващо, ранозаздравяващо, инсектицидно, успокояващо болките в ставите, предпазващо от кариес.
Показания: при понижена умствена активност, грип и простуди, херпес, гъбични инфекции, рани, циреи, хемороиди, кожни язви, акне, сърбежи, изгаряния, мазна кожа, брадавици, пърхот, кървене на венците, зъбобол, цистит, афти, ухапвания от насекоми, дезинфекцияна помещения.
Противопоказно за епилептици, хипертоници, бременни, кърмачки, деца и хора с индивидуална непоносимост към чаено дърво. Вътрешен прием - под лекарски контрол.
Начин на приложение:
Инхалация: при грип, хрема - на 2 литра вряла вода за 10 минути - 2 капки чаено дърво, 2 капки мента. При суха кашлица - по 2 капки евкалипт, лавандула, чаено дърво в 1 чаша топла вода за 5 минути.
Гаргара: при простуда, ангина, ларингит - в 1 чаша топла вода се разтварят 2 капки чаено дърво, накапани върху 1 супена лъжица сол.
Капки за нос при синузит, алергичен ринит - 15 мл бадемово масло с 3 капки чаено дърво - по 1-2 капки от сместа по 1 път дневно, във всяка ноздра.Източник

Няма коментари:

Публикуване на коментар