MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 30 януари 2011 г.

Баклава с локум и лимонова кора

След всички съществуващи видове баклава,които съм опитала в Турция,се осмелих и аз да направя баклава :)
Това са турски баклавички,които изядох на едно хапване :)Всяка е с различен вид ядки.Освен с орехи,лешници,бадеми,фъстък,шам-фъстък,имат и баклава само с кокос!Но нея я няма на снимката:)Вкусът беше интересен.Така че може да се импровизира с ядките-според каквото имате и обичате.
Аз естествено изобщо не мога да се меря с тях,най-малкото защото са правени с точени на ръка кори.За това се иска майсторлък :)
Моята е с обикновени купени кори-ще се задоволим с това което имаме и можем :)
Необходими са:
2 пакета кори(400г)
4 ч.ч.ситно нарязани орехи
200 г локум
2 пак.краве масло(общо 250 г)
  за сиропа:
1 лимон-кората му настъргана на едро стъргало
              -2 с.л. сок
1 кг захар
700-800 мл вода

Приготвяне:
Корите се подреждат една върху друга.След 3тата кора се поръсва цялата кора с орехи.Отгоре пак една по една 3 кори,пак орехи и така 3 пъти.Общо 9 кори.Ако са повече корите в пакета ги разделете на 3 равни части и така направете рулото.След последното поръсване с орехи се нарежда половината локум(100 г) в началото на листа по дължина.Локума е нарязан на парченца.Завиват се корите на стегнато руло и се нарязват на еднакви по дължина охлювчета-около 3-4 см.Нареждат се в тава.По същия начин се приготвят и останалата част от корите.Общо 2 рула се нарязват на охлювчета.
Маслото(за предпочитане по-натурално и ароматно,''Президент'' или някакво подобно)се разтопява и сгорещява.Със супена лъжица се излива върху охлювчетата-трябва да се разпредели добре между корите.Оставя се за 20-30 мин да попие добре маслото и да изстине.Слага се във фурната и се пече до зачервяване.Фурната да не е много силна,за да не се опече бързо,а да има време да поизсъхне.
Баклавата се оставя да изстине.Приготвя се сироп от захарта,водата и настърганата на едро лимонова кора-след завиране-ври 5 мин.Слага се 2 суп.лъж.лимонов сок и се вари още 1-2 мин.Сваля се от котлона и се прецежда от лимоновата кора,или за по лесно-се обира лимоновата кора с цедка.Оставя се настрана да изстине и поизсъхне малко.Лимоновата кора е оставила аромата си в сиропа и в същото време е поела захарта и е станала сладка.С нея накрая се поръсват вече готовите охлювчета.
С горещия сироп се залива студената баклава.Оставя се да попие добре за около 1 денонощие.Поръсва се със захаросаната лимонова кора.Локумът е интересна добавка към баклавата-за първи път опитах и ми хареса.Опитайте и вие! :)

3 коментара:

  1. Ох, много вкусно изглеждат тези охлювчета:).

    ОтговорИзтриване
  2. Мдааа :)Затова се наложи да правя 2 пъти тази баклава за нова година-първата тава свърши преди нова година,затова втория път удвоих количеството на продуктите-за тава с диаметър около 38-40см.
    Радвам се че ви харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. много апетитно и веднага отивам да я направя :)

      Изтриване