MyFreeCopyright.com Registered & Protected

четвъртък, 5 май 2011 г.

Великденски козунак с течен шоколад,червени боровинки,арония и лешници





      Това е козунакът,който приготвих тази година за Великден.Мисля,не е необходимо да казвам, че стана страхотен! :) Нямам богат опит в правенето на козунаци,но тази рецепта просто си стана от първия път!За която благодаря на Мариета  :)
      Не съм спазвала кой знае какви ритуали при приготвянето му-само това,че извадих всички продукти от хладилника още от вечерта-и заедно с брашното и другите добавки ги сложих всички на едно място-за да са с еднаква температура.И това,че използвах домашни яйца и домашно краве масло.А! И това,че беше направен под звуците на прекрасна музика,с много настроение,много слънце,много обич,желание,дори и танци!:)))
Е,как няма да ми се получи!!! :) 
      Ето и останалите снимки от Великден, а след това ще ви представя и рецептата за това прекрасно козуначено тесто.














Това са ми красотите! :)
А сега за козунака-необходими са ви:

1 кг брашно(+ още 1ч.ч.)
30 г жива мая-малко повече от 1/2 кубче
250 г захар
350 мл пр.мляко
130 г домашно краве масло+4 с.л. олио
4 домашни яйца+2 белтъка(жълтъците + 1 с.л. пр.мляко и 2-3 капки олио -за намазване)
1 с.л. течен подсладител-пишеше в рецептата за който обича по-сладко-аз сложих,но не забелязох да стана прекалено сладко-нормално сладко беше.
3 с.л. арония
3 с.л. червени боровинки


1 малка кофичка течен двуцветен шоколад-бял и кафяв
няколко броя лимонови резенки или парченца локум
лешници на половинки


Тестото се замеси и втаса в хлебопекарната.Няма равна!Не мога да отрека-най вече във втасването на тестото.Слагат се всички продукти-със стайна температура-и се добавя брашното до пълното му поемане.Помагах и аз малко с лъжицата,защото тестото дойде голямо за хлебопекарната-но с общи усилия се справихме заедно и омесихме тестото. :)
Най-накрая се добавя лъжица по лъжица разтопеното краве масло,смесено с олиото.
Ако месите на ръка-след като се замеси тестото с брашното, се започва да се меси с разтопеното масло-слага се по малко и се меси до пълното му поемане,след това пак-1-2 с.л. и така докато свърши маслото и тестото стане на мехури.Оставя се да втаса.
След това го разделих грубо на три части-едната за венеца,другата за кифличките с дупка,и третата за козунак в правоъгълна кексова форма.
Дали ще е във формата на венец или не-се оплита така или иначе на три.Единия фитил се намазва с течен кафяв шоколад:


Другият се поръсва с нарязаните лимонови резенки или парченца локум:


Третият се поръсва с червени боровинки и лешници.(Един от фитилите за продълговатия козунак намазах с бял шоколад)


Сплитат се на плитка,като се усукват леко фитилите,за да станат на конци.Събират се двата края,за да се образува пръстен.

При печенето в средата сложих намаслена купа,за да не се затвори съвсем докато се пече.След като втаса се намазва с жълтъците,поръсва се с лешниците и кристална захар и се пече.



Ето и останалите втасващи козуначета:



 Невероятно вкусни-особено заради течния шоколад.Тестото се топи наистина,а с всичките тези добавки си е направо неустоимо изкушение!Козунакът в правоъгълната форма не стигна до снимки,защото се опече последен и превтаса.При печенето се изкриви и набухна откъдето си пожела,но това не попречи да бъде изяден почти веднага.Наказахме го! :)))
Имайте и това предвид,не бързайте да ги оформяте всички наведнъж,защото последният ще се окаже с прекалено много време за втасване,докато се опекат първите два.

Ами....такъв беше моят вкусен Великден тази година!:)

4 коментара:

  1. Страхотни са и яйцата, и козунаците!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря!:)И много вкусни козунаците-това ми е вече любима рецепта :)
    Поздрави от мен! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Нали не сте направили всички тези козунаци с 1кг брашно? :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Разбира се че да! :) Един пакет от 1 кг плюс още 1 ч.ч. Всъщност това е тесто за 3 козунака.Кръглия,малките кравайчета и един правоъгълен,който го няма на снимка опечен.На това количество мляко и яйца,мисля че брашното е напълно достатъчно.
      Поздрави и хубави великденски празници! :)

      Изтриване