MyFreeCopyright.com Registered & Protected

неделя, 4 ноември 2012 г.

Баница с праз

Тази баница може да се приготви както с ръчно точени кори у дома,така и с готовите кори,които продават-но от по-дебелите,кръгли,дърпани на сач.

Тесто за 1 тава-с диаметър 34-35 см
1 яйце
1 ч.ч. вода/200 мл/
сол,брашно

За плънката:
1-2 стръка праз-зависи колко са големи
олио
червен пипер,чубрица,джоджен
сирене по желание

За заливката:
2яйца
1 ч.ч. кис.мляко
сол
1 с.л. майонеза-по желание


Замесва се тестото,разделя се на три еднакви топки и се оставя да си почине.
Празът се нарязва на кръст по дължина и след това напречно на парчета по 1-2 см.Запържва се в малко олио,но се внимава да не омекне много,за да не се стопи.Трябва да е леко твърд.Има още и да се пече.Понякога слагам и малко натрошено сирене.Разбърква се и се сваля от котлона. Добавят се подправките-червен пипер,чубрица и джоджен.Оставя се настрана да поизстине.
Тавата се намазва обилно с олио,масло или свинска мас.Разточва се първия лист и се слага.Върху него се разпределя половината плънка.Слага се разточеният втори лист-останалата част от плънката и се завършва с последния лист.С остър нож се нарязва на парчета.Когато е с домашни кори-парчетата малко се разделят-тестото се отдръпва,когато се нареже-но това не трябва да ви притеснява.Така или иначе има заливка отгоре.Ако приготвяте баницата с готови кори-просто слагате нужното количество от тях-докато покрие дъното,а след това и плънката.С домашни кори става по-тънка-около 1,5 см :) докато с купените е малко по-дебела.Може да варирате с количеството на праза-ако обичате повече праз-сложете повече.
Най-накрая залейте със заливката,като я разпределите равномерно навсякъде.Ако е с купени кори-оставете 5-10 мин да попият от заливката,ако не-слагаме веднага да печем.До зачервяване-30-40 мин.
Еднакво вкусна е както топла,така и студена!А колко червено винце пие тази баничка...:)))
Наздраве и да ви е вкусно! :))





4 коментара:

  1. Благодаря за рецептата,Диди!Баницата ти е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  2. Искаш да кажеш, че сезонът на праза е открит?Готова съм, особено след неустоимото ти предложение.
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  3. О,да,Вили!Открит е,дори аз малко позакъснях! :)
    И на теб желая хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване