MyFreeCopyright.com Registered & Protected

събота, 7 декември 2013 г.

Екстракт от див чесън/левурда/ за мариноване на меса и зеленчуци


 Повече за дивия чесън може да прочетете тук и тук .
Тъй като все още не мога да се снабдя с луковици от Левурда,реших да си запазя част от това растение във формата на екстракт.При изсушаване на билката полезните и свойства изчезват,така че това е може би единствения начин да имате част от лечебната и сила през цялата година.
Направих си около 600 мл екстракт от Левурда и досега го съхранявам в хладилника.
Определено следващата година ще направя повече!Като подправка за ястия и за мариноване на меса е чудесен вариант -придава специфичния аромат на чесън,но след това го няма онова остро и силно ''ухание''което остава след като ядем обикновения чесън.
Удобно е също това,че не винаги е нужно да се цапаме и вмирисваме ръцете,а и кухнята на чесън,когато трябва да се обелят само няколко скилидки за някое ястие.Отваряте бурканчето или шишето-сипвате 1 лъжица от екстракта и готово!Без много цапане! За мариноване на меса или подправяне на ястия със зеленчуци или дори и за салати,сосове и таратор.
     Една стъклена бутилка се напълва до стеснената част със ситно нарязани листа и луковици.Луковиците били по-полезни,но тъй като при нас в супермаркета се продават само листа-аз напълних бутилката само с листа.Не се тъпчат и не се мачкат,само леко се разтръсква бутилката,за да се наместят нарязаните парченца от листенцата.Заливат се с 40 градусова ракия-да ги покрие.Бутилката се затваря плътно с капачката и се оставят на топло до печката или на слънце за 14 дни.След това се прецежда и се насипва в бутилки или в бурканчета в които ще се съхраняват продължително време.
Получава се бледозеленикава течност,която може да използвате по предназначение през цялата година.При мен стои в хладилника при останалите шишенца, сосове и подправки. :)

Няма коментари:

Публикуване на коментар