MyFreeCopyright.com Registered & Protected

петък, 21 октомври 2016 г.

Кисело мляко и сирене в мултикукър

Млякото се загрява до 60 градуса в кукъра,оставя се да изстине до 40-45,слага се закваската-на 1 литър прясно мляко сложих 1 с.л. кис.мляко Елена 3,6% и 1 с.л. заквасена сметана Саяна.
 Включва се на програма йогурт и след около 2,40 часа беше готово,но става въпрос за един литър прясно мляко.Изважда се купата и след като се охлади се слага в хладилника. 

Това е сиренцето,на което добавих и парченца нарязани маслинки: 




 
На 2 литра пр.мляко несварено,сложих половин супена лъжица мая за сирене.Загрях млякото на програма за супа,но за кратко,до 45-50 градуса.След това изчаках да изстине до 40-45 градуса-меря го с термометър за печене на месо.След това слагам маята разтворена в 1-2 с.л. вода,разбърква се добре и се затваря капака.Включвам на програма yogurt.След час и 30 мин се отваря и леко с нож или аз директно с термометъра го нарязах на няколко места на кръст и се оставя за още 30 мин на затворен капак.След това се изсипва в тензух-навлажнен,завързва се,отцежда се и след това под тежест.
Докато е в тензуха,преди да се провеси,може да се добавят парченца маслини,парченца печен пипер,пресни зелени подправки на по едро,магданоз,босилек.Разбърква се и се провесва да се отцеди.Ако е малко количеството,не е нужно да седи под камък или тежест,защото много го сплесква.Зелените подправки-изчаква се малко да се поохлади и тогава се слагат,защото иначе ще потъмнеят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар